Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Delhi

Delhi hasznos tippek

Delhi, India, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Delhi, India, Hasznos tippek

Éghajlat
A turistaszezon szeptember közepétől áprilisig tart, a főszezon novembertől márciusig. Delhiben hűvös idő lehet, de nappal süt a nap és meleg van. Májusban és júniusban a hőmérséklet elviselhetetlen magasságokba emelkedhet. A monszun július elején érkezik, gyakoriak az áradások.

Időeltolódás
Az időeltolódás 4 óra 30 perc az magyarországi időhöz képest.

Egészség
Indiában számos betegség megtalálható, kövessük háziorvosunk vagy az utazási iroda ajánlásait. Kötelező védőoltás nincs, de érdemes beoltatni magunkat tífusz, tetanusz, gyermekparalízis, tbc, sárgaláz, A és C típusú agyhártyagyulladás és hepatitis A ellen.
Az egészségügyi ellátás színvonala igen változó, bár az orvosképzés színvonala jó. A legtöbb szállodában kérésünkre megbízható, angolul beszélő orvost hívnak.
Gyógyszertárat sokfelé találunk, ezek általában sokáig nyitva tartanak.

Nagykövetség
2/50-M, Niti Marg, Chanakyapuri,
Újdelhi 110021
Tel: 2611-4737

Pénz
A helyi fizetőeszköz az indiai rúpia, de az angol font és az amerikai dollár is széles körben elfogadott. 1 rúpia 100 paise, de a váltópénzt csak ritkán használják. Mindig legyen nálunk kis címletű bankjegy, mert soha senki nem tud visszaadni.
Lehetőleg szállodákban, hivatalos pénzváltó helyeken vagy bankban váltsunk pénzt. A váltásról kapott bizonylatot őrizzük meg, szükségünk lehet rá.
A luxusszállodákban elfogadják a nagyobb kártyatársaságok kártyáit, a legtöbb helyen azonban csak készpénzzel fizethetünk.

Elektromosság
220-240 V. A legtöbb konnektorba kéthengeres csatlakozótűvel rendelkező dugó illeszkedik.

Internet
Internetezési lehetőséget a nagyobb szállodákban találunk.

Telefon
A belföldi telefonhálózat igen rossz minőségű. Lehetőleg kerüljük a használatát. Telefonfülkét sok helyen találunk, keressük a sárga ISO (helyi) és STD (távolsági) és/vagy ISD (nemzetközi) jelzést. 

Posta
A gyorsposta Európába 48-72 órán belüli kézbesítést garantál. Bélyeget a postahivatalokon kívül a legtöbb szállodában is árulnak.

Borravaló
Néhány rúpiát szokás adni borravalóként az elegánsabb szállodákban és éttermekben, bár az ár sok helyen a szervizdíjat is magában foglalja. A taxisok szabott árakon dolgoznak, de igyekeznek magasabb árat felszámolni.

Közbiztonság
India meglehetősen biztonságos ország. A kisebb bűncselekmények, lopások gyakoriak, és sok nő zaklatásról is panaszkodik. Az erőszakos bűncselekmények ritkák. Legyünk mindig éberek és elővigyázatosak! Az indiai rendőrség nem a világ legbarátságosabb szervezete, vannak persze tisztességes őrsök, de a korrupció jelentős méretet öltött.

Vám
200 cigarettát, 1 l alkoholt és 600 rúpia értékű ajándékot vihetünk be az országba vámmentesen. A drága elektromos berendezéseket jelenteni kell. Régiségek és egyes állati eredetű termékek pl. krokodil- és kígyóbőr termékek kivitele engedélyköteles.

Forrás: Útravaló: Delhi, Agra, Rajasthan

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!